Läkemedel mot nobelprisbelönad cellstädning finns redan

1:29 min

Japanen Yoshinori Ohsumi gjorde sin banbrytande studie för 25 år sedan. Senare har man upptäckt att en del redan godkända mediciner påverkar det nobelprisbelönade städsystemet i cellerna.

De redan godkända mediciner som finns gäller till exempel medel mot blodcancer, diabetes och malaria.

– Blodcancermedicinen Glivec är magisk, säger Benny Pérez de Giraldo, en 77-årig colombianska. Den har hittills hållit henne vid liv i 16 år nu.

Pillren är ett exempel i raden av läkemedel som visat sig påverka cellerna städnings- och återvinningssystem, den nu nobelprisbelönade upptäckten av autofagin.

Den gamla malariamedicinen klorokin är ett annat exempel eller metformin mot typ 2-diabetes.

Autofagi betyder självätning, en sorts kannibalism som finns i alla levande celler både hos växter och djur. I processen bryter cellerna ned trasiga bitar och får byggmaterial att konstruera nytt de behöver i form av arvsmassa eller proteiner.

När autofagin inte fungerar kan kroppen inte bekämpa bakterier, virus och parasiter effektivt. Det kan också leda till sjukdomar som cancer eller parkinson.

Ännu finns inga godkända läkemedel som riktar sig mot just de 15 gener som nobelprisbelönade Yoshinori Ohsumi upptäckte styr autofagin. Men det pågår tidiga försök på patienter både inom cancer, virus- och nervsjukdomar.

Professor Boris Zhivotovsky på Karolinska institutet forskar inom området, och han tror att det kommer nya godkända autofagimediciner inom tio år.

– Det borde ta mindre än tio år, det är min gissning, säger Boris Zhivotovsky.