Blodigt dåd i Thailand kan ha utförts av separatister

2:30 min

I augusti dödades fyra människor då flera bomber utlöstes i Hua Hin, Phuket och andra Thailändska turistorter dit många svenskar reser för sin vintersemester.

Mycket pekar mot att dådet utfördes av separatistgrupper från södra Thailand där en blodig konflikt pågått i över 12 år och som krävt minst 6000 liv. Men från att enbart ha utfört dåd i de tre södra provinserna ser våldet nu ut att ha fått en spridning utanför området som separatistgrupperna vill ha mer självstyre i.

Vår Asienkorrespondent har som en av få utländska medier fått träffa separatistledare som lever i exil Malaysia och som säger att det kan hända igen.

Arief Mukhtar påpekar att det inte var hans grupp som utförde dåden men lägger till att den thailändska regeringen nog ska se de som en missnöjessignal.

– Om det utfördes av någon grupp i söder då kan det hända igen var som helst i i landet, säger Arief Mukhtar som ingår i PULO:s högsta råd. Det är en av sex separatistgrupper som alla har samma högsta mål - att bli fritt från Thailand och få bilda landet Pattani.

Området, som bebos av folkgruppen muslimska Malajer, tvångsanslöt till Thailand för över hundra år sedan och har sedan dess strävat för att återfå självständigheten. Sedan 2004 har striderna blivit allt mer blodiga.

Militärjuntan kallade snabbt till nya fredsförhandlingar efter dåden mot turistorterna även om man officiellt förnekade att attackera hade något att göra med konflikten i södra Thailand.

Fem av separatistgruppernas ingår i paraplyorganisation MARA Pattani, som nu fredsförhandlar med regeringen. Abu Hafiz Al-Hakim är talesperson för MARA Pattani, han säger sig inte veta vem som utförde dåden på turistorterna men förnekat inte att någon separatistgrupp kan ligga bakom. Och han menar att det är viktigt att fredsförhandlingarna nu kommer någon vart.

– När vi kan presentera något för grupperna som agerar på marken då kommer dom att lyssna. Men fram tills dess fortsätter dom med sina attacker som vanligt, säger Abu Hafiz Al-Hakim och lägger till:
Vi är villiga att diskutera mer självstyre som ett alternativ till att helt bryta oss loss från Thailand.

Något den thailändska staten har hittills visat sig helt kallsinnig till.

Anders Engvall, forskar kring konflikten för Handelshögskolan i Stockholm, menar att konflikten riskerar att sprida sig.