Kumla drabbas hårt när Ericsson drar ner

1:28 min

Nu skriver Ericsson i ett pressmeddelande att företaget kommer att göra betydande neddragningar i Kumla när 3 000 tjänster försvinner från Sverige. 

Ericssons t f vd Jan Frykhammar vill inte säga om enheterna i Kumla och Borås kommer att stängas helt.

– Vi kommer inte att gå igenom de exakta talen per site, det gör vi inte i dag, säger han, men tillägger att orterna kommer att "beröras mycket stort".

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla, socialdemokraten Katarina Hansson tycker det är en tung dag. 

– Mina tankar går framför allt till alla inom Ericsson-sfären i Sverige som har fått det här beskedet idag, och framför allt de här i Kumla, säger Katarina Hansson (S).  

Det är ju deras levebröd och deras vardag, tillägger Katarina Hansson (S).

Ericsson har funnits i kommunen i drygt femtio år och alla känner någon som arbetar på fabriken. Hur många tjänster som försvinner från Kumla är ännu oklart. 

Sedan det första beskedet kom i september har kommunstyrelsen varit i kontakt med Region Örebro, länsstyrelsen och Näringsdepartementet.

– Vi har tyvärr haft stora varsel i kommunen tidigare. Det har byggt på en väldigt stor samverkan för att människor ska kunna gå vidare i livet, menar Katarina Hansson.

En tung dag med mycket känslor bland de anställda.

Mathias Lidén, produktionschef Ericsson Kumla håller med om att det är en tung dag.

– Det är en mycket tung dag i dag med mycket känslor bland de anställda. Vi avser att göra en kraftig reduktion av verksamheten.

Hur kraftig blir den?

– Det är en fråga för förhandling, men som sagt så kommer det bli en kraftig minskning.

Ericsson i Kumla ska nu fokusera på det så kallade 5G-nätet.

"Ericsson avser att göra betydande neddragningar i verksamheterna i Borås och Kumla, i linje med bolagets produktionsstrategi att koncentrera produktionen till färre antal siter globalt samt fortsatt arbete med partners", skriver Ericsson. 

Frivilliga avgångar, neddragningar och andra alternativ som outsourcing nämner Ericsson som olika alternativ på neddragningarna. 

"Neddragningsprocessen kommer att ske stegvis - processen gällande majoriteten av verksamheten beräknas vara klar under första kvartalet 2017. Processen som berör verksamheten i Borås och Kumla beräknas vara helt klar andra halvåret 2017", skriver Ericsson om takten i nedskärningspaketet. 

Även orterna Göteborg, Karlskrona, Linköping och Stockholm berörs. Verksamheterna i Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte, enligt Ericsson.

Dessutom får cirka 900 konsulter sluta.

Ericsson meddelar samtidigt att bolaget avser att nyanställa cirka 1 000 personer inom forskning och utveckling de närmaste tre åren. 

Företaget meddelar samtidigt att bolaget avser att nyanställa cirka 1 000 personer inom forskning och utveckling de närmaste tre åren. 

– Det är klart att det är jobbigt, men det är inte en överraskning. Som kommun har vi klarat värre smällar, men det är jobbigt för de som blir arbetslösa, det säger Dan-Åke Moberg ordförande i kommunfullmäktige i Kumla.


(Texten uppdateras)