Förmiddag med Jenny Sandgren

Så lär sig ditt barn matte

2:42 min

Har du barn hemma som sliter med matematiken i skolan? Kanske bävar du själv för att det ska bli allt svårare att hjälpa till med läxan.

När ett barn har stora svårigheter att lära sig matematik kan det bero på olika saker, menar Kristina Juter, som är nybliven professor i matematikdidaktik vid Högskolan i Kristianstad och som undervisar blivande lärare i matematik.
Det kan handla om ovilja, att barnen upplever att det blir för stora hopp mellan kunskaperna eller att barnet inte deltar i undervisningen utan mest tittar på när lärare och klasskamrater gör.

- Matte är ingen åskådaraktivitet, utan man måste göra själv och få upptäcka glädjen och tillfredsställelsen av att lösa problem,

Kristinas råd till föräldrar är att följa sitt barns matteundervisning från början. Om föräldrarna hänger med redan från första klass så förstår man lättare var barnen är och hur man kan hjälpa dem.

– Det bästa skulle vara om man följde med redan innan man själv kör fast,

Andra tips från Kristina Juter till barn och vuxna som kört fast med matematiken:

  • Hjälp ditt barn med att göra enkla matteövningar hemma
  • Räkna i vardagen, om det är tråkigt att sitta med läxboken så träna på lite tal i bilen på väg till fotbollsträningen istället
  • Gör det lustfyllt och roligt, räkna med kottar och pinnar när ni leker i skogen eller träna division när ni delar upp godispåsarna inför barnkalaset - försök vara kreativ!
  • När barnet kört fast helt så backa tillbaka, och gå små steg framåt igen
  • Hitta bra spel och appar som hjälper barnet att träna matematik