400 000 till pappan som friades för misshandel av sina spädbarn

1:17 min

Den pappa i 35-årsåldern i Sandvikens kommun som i tingsrätten dömdes till fem års fängelse för att grovt ha misshandlat sina två spädbarnstvillingar, men som sedan friades i Hovrätten, får nu 400 000 kronor i skadestånd.

 

Det skadestånd mannen nu får av Justitiekanslern är för lidande och förlorad arbetsinkomst under det halvår han satt häktad.

Försvaret hade begärt ett högre belopp, men var nöjda med att trots allt få en så kallad förhöjd ersättning. 

– Det viktiga är att han får ersättning och en kompensation för den tid han suttit frihetsberövad, även om inga pengar i världen kan ersätta det lidande han utsatts för, säger Anna Dahlbom, pappans försvarsadvokat som tog över ärendet inför Hovrättsförhandlingarna.

De för tidigt födda spädbarnstvillingarna drabbades båda av oförklarliga och svåra skador under våren 2015. 

I både polisförhör och i tingsrätten erkände pappan brottet, men tog sedan tillbaka sitt erkännande i Hovrätten, där han även friades. 

De två åklagare som var ansvariga för fallet har tidigare fått skarp intern kritik då de brustit i objektiviteten och inte gett försvaret tillräcklig insyn i utredningen. 

Barnen är nu omhändertagna och föräldrarna vill att de ska återförenas med dem. 

Eftersom barnen är så pass små är det svårt att säga hur deras skador kommer att påverka dem i framtiden. 

– Pojken är fullt frisk. Han utvecklas som han ska. Flickan har drabbats av en babystroke. Exakt vilken påverkan det kommer att få för hennes framtida utveckling är svårt att säga utifrån hennes ringa ålder, säger advokat Anna Dahlbom.