Minskad personlig assistans drabbar Patrik hårt

2:04 min

Förut kunde funktionshindrade Patrik Waern träna och gå på museum. Nu är han plötsligt inte berättigad lika mycket tid med personlig assistans.

Funktionshindrade som får minskad tid för personlig assistans kan få sin frihet starkt begränsad. En som drabbats av det är Patrik Waern i Skärholmen i södra Stockholm.

– Jag kan inte gå ut lika mycket som jag gjorde förut, och jag kan inte göra mina aktiviteter som jag gjorde förut, säger Patrik Waern.

– Jag tränade ganska mycket förut, och var mycket ute på museer och på konserter och sånt, det kan jag inte göra lika mycket längre, tyvärr.

Patrik Waern är rörelsehindrad och sitter i rullstol. Han behöver hjälp av personliga assistenter för att klara vardagen. Tidigare fick han assistans 75 timmar per vecka, men när Försäkringskassan omprövade hans behov 2014 blev det nya beslutet 50 timmar per vecka.

Patrik Waern överklagade till Förvaltningsrätten och Kammarrätten utan större framgång. Så faktum kvarstår, hans assistanstimmar har minskat med en tredjedel.

Förvaltningsrätten framhåller också i sin dom att Patrik är gift och att han och hans hustru har ett gemensamt ansvar för hushållet.

– När vi överklagade till Förvaltningsrätten så var mycket av timmarna som jag inte fick tillbaka vad gäller hushållet. Tvätt, städ, inhandling, matlagning och sådana saker ska min fru sköta.

– Enligt lagen ska det vara individuellt, individuella behov så att säga. Och man ska inte behöva blanda in min fru i det, säger Patrik Waern.

Vad tycker du om att de har gjort det då?

– Jag tycker att det är rent ut sagt för jävligt.

Patrik Waern säger att sedan hans assistanstimmar minskade har han blivit mer beroende av sin fru Madeleine, och av att hon och hennes personal kan följa med honom.

Hon är också funktionshindrad och rullstolsburen, och har personal som hjälper henne.

– Patrik måste ha timmarna med sig, eller ha personal med sig, när han ska på hockey eller på läkarbesök. Då ska ju inte jag behöva följa med, säger Madeleine Tagesson-Waern.

Men om de skriver att du är orsaken?

– Jag fattar faktiskt inte det. Det är bara någon som har hittat på något för att hitta ett sätt att plocka ner timmarna.

– Även fast man är gift så är det ju inte mening att man ska göra allting tillsammans. Jag blev av med mina frihetstimmar, för att kunna leva som alla andra gör utanför hemmet, med att göra aktivitet av alla slag, säger Patrik Waern.