Privatpersoner ska lockas ta emot flyktingar i sina hem

1:28 min

Allt fler kommuner ser över möjligheterna att hyra lägenheter och rum hos privatpersoner för nyanlända flyktingar. Botkyrka, Huddinge, Nykvarn och Salem har tillsammans ansökt om pengar för att få fram fler bostäder. 

Kommunerna har ansökt om pengar från länsstyrelsen för att starta ett samarbete för att få tag i fler bostäder till nyanlända flyktingar.

– Vi behöver tänka utanför boxen, vi behöver titta på fler lösningar än enbart traditionella kontrakt via exempelvis kommunala bostadsbolag, säger Susanne Hedlund som är flyktingsamordnare i Botkyrka.

Det handlar om att ta fram bostäder till den gruppen flyktingar som staten ålagt kommunerna att ta hand om.

Botkyrka, Huddinge, Nykvarn och Salem ska tillsammans ta emot 576 personer i år, och troligen ännu fler nästa år.

En liknande satsning vill Haninge, Nacka, Nynäshamn, Tyresö och Värmdö göra.

Susanne Hedlund tror att det finns privatpersoner i kommunen som vill hjälpa till genom att hyra ut till just nyanlända flyktingar.

– Under hösten 2015 var det många som ringde vile hyra ut hela radhus, eller rum i sina bostäder och det har vi försökt ta tillvara på nu, säger Susanne Hedlund.

I Nacka har kommunen ordnat fram bostäder till nyanlända flyktingar hos privatpersoner i ett halvår ungefär.

– Jag tror att det är strax under 20 personer som har fått bostad på det här sättet under den här perioden, säger  Caroline Trege, som jobbar med flyktingfrågor i Nacka kommun.

– Och jag tror att fler Nackabor kommer upptäcka möjligheten att hyra ut en del av sin bostad, eller en lägenhet man inte bor i just nu. Det kommer att ge tydliga integrationsvinster att jobba på det sättet, säger Trege.