Kände sig uthängd i "Nazibruden"

1:33 min

Musikern Tomas Ek har extrema åsikter och nationalsocialistiska sympatier men anser att han framställs som radikalare än vad han är i den nyutkomna boken "Nazibruden – en sann historia".

Musikern Tomas "Bisson" Ek från Hälsingland ger här sin första och, som han säger, enda intervju där han riktar kritik mot bokförlaget Harper Collins Nordic som inte kollade fakta med honom innan den gick i tryck.

– De har väl kanske: "Oj, det här var en kraftig historia, är det verkligen så? Kan vi kontakta ditt ex och kolla: Stämmer det här?". Kanske har jag kunnat ge lite andra svar.

Varför tro du att det är så att ingen ringt dig och bett dig kommentera?

– Enkel fråga: därför att jag är nationalist.

Det är nationalist eller realist Tomas Ek vill kalla sig: Begreppet nazist värjer han sig emot, även om han i huvudsak delar de nationalsocialistiska värderingarna och aldrig tar avstånd när människor gör Hitlerhälsing under hans spelningar.

Det var 2010 som Tomas Ek och Anna-Lena Joners Larsson blev ett par och under tre år reste de runt i Europa på festivaler med bandet Steelcap Strength.
I slutet av augusti släppte Anna-Lena Joners Larsson tillsammans med journalisten Jessika Devert boken Nazibruden där hon tar avstånd från sitt liv nära naziströrelsen.

Tomas Ek menar att boken är överdriven, med flera som han anser, graverande sakfel som att han skulle ha spelat inför Ku Klux Klan och att hans texter skulle handla om utrotning av människogrupper.
Men främst värjer han sig mot bilden av hans person.

– Jag hängs ut som en känslokall idiot som inte tänker på mina barn.

Anna Svedbom är förlagschef på Harper Collins Nordic som gett ut Nazibruden. Hon vill inte ge någon intervju utan förklarar i ett sms att hon av respekt för de inblandade inte kan diskutera de överväganden som gjorts.
Tomas Ek ska nu ge ut en egen bok där han får skriva sin sanning om musik och politik.

– Den kommer att heta rätt och slätt Nazihunken.

När kommer den här boken?

– Jag kan ge det två tre veckor för skrivningen och två tre veckor för pressning, sen kommer den, avslutar han.