Flera explosioner i London- minst 33 döda, mer än 1000 skadade

I London inträffade flera explosioner i tunnelbanan och på en buss i förmiddags. Minst 33 männniksor har skadats och över 1000 människor är skadade. 

I London är hela tunnelbanesystemet just nu avstängt och vittnen berättar att det är kaos i trafiken i London. Alla bussar har också ställts in.

Den första explosionen inträffade vid niotiden i morse, lokal tid, på Liverpool Street Station och efter det har det varit explosioner på flera andra tunnelbanestationer. Det har även varit en explosion på en buss inne i centrala London.

Totalt ska det ha skett fyra explosioner. Londons polischef har sagt att det på minst en av platserna fanns ”indikationer på sprängämnen” efter vad han kallade ”koordinerade attacker”. Det finns ännu inga uppgifter om det finns några skadade svenskar.

Enligt det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel har en islamistorganisation som kallar sig al-Qaida i Europa tagit på sig attentaten i London. En kommuniké med det innehållet ska ha publicerats på en islamistsajt på internet.

Även den engelska nyhetsstationen BBC rapporterar om den islamistiska sida på internet som tagit på sig bombdåden i London idag.

På hemsidan skriver de också att de nu varnar Danmark och Italien för att samma sak kan hända där, enligt BBC.

Och i flera europeiska länder har säkerheten nu höjt efter bombdåden i London. Bland annat i Ungern och i Spanien. Spanien drabbades ju för drygt ett år sen av liknande bombdåd, då 191 människor omkom.

Statsminister Göran Persson sade på en presskonferens från Rosenbad under eftermiddagen att säkerheten även har höjts i Sverige efter bombåden.

Det svenska Luftfartsverket meddelar att de också höjt säkerheten, men de vill inte närmare gå in på vilket sätt. Utrikesdepartementet (UD) skriver på sin hemsida att det ännu inte finns några uppgifter om skadade eller döda svenskar, men om man vill ringa till UD så är numret: 08-405 10 00.