Selfie kan bli betalningsmetod

1:31 min

Att betala med en selfie – alltså att ta en bild på sig själv istället för att använda bankid, kortnummer eller något annat slags lösenord när du betalar på nätet. Det kan snart bli verklighet, för nu är kortföretaget Mastercards nya "selfie pay"-funktion på väg till Europa, och Sverige är ett av länderna där den nya funktionen nu ska släppas.

– Det är inte så säkert känns det som. Man kan ju sno nåns telefon och börja handla med folks bilder, menar Sofia Simeonidis till P3 Nyheter.

Hon har kanske anledning att vara lite misstänksam mot att godkänna ett internetköp med hjälp av att ta en selfie. Och för att motverka bildfusk i funktionen som nu kommer till Sverige så ber man användaren att blinka när man tar selfien.

– Man har hållit på med ansiktsigenkänning ganska länge men jag skulle känna att det inte är inte helt testat och färdigt ännu, säger Niklas Arvidsson.

Han är forskare på KTH och är specialiserad på frågor som handlar om förändringar i betalsystemet. Och han säger att det finns mer att jobba på innan selfies kan vara ett supersäkert sätt att godkänna en betalning med. Till exempel har ju många i dag nån slags app där det går att byta ansikten med varandra.

– Det är ju ett stort frågetecken skulle jag vilja säga. Vi vet ju att det går att manipulera bilder i media, och genom datorer och telefoner. Det här är möjligheter, och biometri är en intressant väg, förklarar Niklas Arvidsson.

Det kallas alltså för biometri, att mäta kroppsdelar inom tekniken. Och det är ju något som redan används en del, till exempel genom att låsa upp sin telefon med hjälp av sitt fingeravtryck i stället för en sifferkod.

– Kan man gå mot säkra biometriska system som på något sätt läser en unik identitet så är det potentiellt säkrare och snabbare, så att i den riktningen kommer vi gå, men jag tror att det kommer att ta tid. Sedan handlar det också om den psykologiska säkerheten, att människor ska känna att det är säkert för att vi ska använda dem.

– Nej men det verkar lite oseriöst eller vad man ska säga. Eller själva selfiegrejen verkar bli en lite för stor grej typ, menar Tova Jansson på Sergels torg i Stockholm.