Ny musik ska öka förståelsen av att vara på flykt

3:20 min

Hur känns det egentligen att vara på flykt? Det är en fråga som ställs på konserthuset de Geer-hallen i Norrköping ikväll.

Då framträder den syriska sångerskan Soher Choukair som tvingats fly från Mellanöstern, och hon gör det tillsammans med Norrköpings symfoniorkester och ett band lett av musikern Peter Bryngelsson som också har skrivit musiken och leder projektet.

Med konserten vill Bryngelsson skapa förståelse för dem som flyr från krig, som det i Syrien:

– Jag tycker att det är så vansinnigt att tro att det som Syrien nu upplever är något totalt exklusivt och att vi aldrig skulle kunna vara i det, säger han och drar en parallell mellan dagens Palestina och det svensk-danska kriget om Skåne på 1600-talet:

– Det var gerillakrig, det var hus, hela byar som brann upp för att danska hären, svenska hären kom in och gjorde samma sak som de gör i Syrien nu.

Nu har Bryngelsson skrivit ett tiotal orientaliskt färgade sånger som speglar olika flyktingöden som han fått ta del av genom åren. Det är en yttre och inre resa från en plats till en annan, och om att uppleva främlingskap.

Bryngelsson försökte få ihop en kör med nyanlända men det visade sig vara lättare sagt än gjort, av olika skäl. Däremot har han alltså fått tag på en sångerska. Hon heter Soher Choukair, och hon tvingades fly häromåret som syster till protestsångaren Samih Choukair som använder sin musik för att bland annat kritisera Syriens diktator Bashar al-Assad. Samih Choukair bor numera i Paris och hans syster på en flyktingförläggning i Mälardalen.

– Kriget skapar det värsta tänkbara lidande, för mig, för mitt folk och för mitt land, säger hon och fortsätter:

– Att vara på flykt är att ständigt vara rädd.

Men Soher Choukair är inte rädd för egen del utan för vad som ska hända med hennes land.

Hon talar ännu inte svenska, men nu är det just på svenska hon ska sjunga om hur det är att vara på flykt.

– Ja, helt otroligt - och svårt, säger hon och skrattar, och tar ett exempel:

"Namnet är en gåva du fått som är en bråddjup brunn av dina minnen".

– Konserten heter "Min väg" och den börjar ju faktiskt med att alla säger "hej, mitt namn är ..." - hela orkestern på 70 personer och Soher, Moussa, Mukiryan och alla säger sitt namn på samma gång. Det blir ett enda kaos av olika bokstavsändelser. Det gör att när vi sedan börjar spela så är det allas personliga väg som vi skildrar, säger Peter Bryngelsson.

De andra bandmedlemmarna är oudspelaren Mousa Elias och violinisten Mukiryan Abubakr. Musiken är arrangerad och orkestrerad av Henric Strindberg i samarbete med Pelle Halvarsson och Hans Gurstad Nilsson.