Artscape till Värmland

3:18 min

Karlstads kommun har tagit kontakt med den ideella föreningen Artscape som jobbar med gatukonstfestivaler runt om i Sverige. Tanken är att en festival ska bli verklighet sommaren 2017. 

Den ideella föreningen startade i Malmö och för två år sedan så arrangerade de Sveriges första gatukonstfestival. I år arrangerar man festivalen i Göteborg och alla tio stadsdelarna har någon form av utsmyckning. Det kan handla om allt från muralmålningar, skulpturer och stickningar. J

Idag är Artscape i Värmland och undersöker möjligheten för nästa års gatukonstfestival.

– Det vi gör nu är att identifiera väggar, konstnärer och platser och sedan sammanföra de tre sakerna så att det blir så lyckat som möjligt. Nu är vi ute och pratar med olika kommuner och fått jättebra feedback, så det är spännande nu, säger Daniel Wakeham från Artscape.

Under dagen så besöker de Säffle kommun, Årjängs kommun och även Kristinehamns kommun.

– Det vi försöker göra med Artscape är att visa upp en stor bredd av gatukonsten, det kan vara muralmålningar på envåningshus eller på trettonvåningshus som målas. Figurativt och abstrakt men det kan också vara skulpturer, instickade grejer, det mesta faktiskt, berättar Tor Hedendahl från Artscape.

Och reaktionerna från publiken om gatukonstfestivalen är positiva.

– Vi får i princip enbart positiv feedback på allt vi gör och det är fantastiskt. Jag tror att det finns stor aptit på offentlig konst i Sverige just nu, att det fyller en funktion. Man kan ofta uppleva att det är en hög tröskel att ta sig in på gallerier och konstmuseum och så vidare men konst i det offentliga rummet är verkligen för alla, säger Daniel Wakeham.

Under sommaren 2017 är det meningen att konstgatufestivalen kommer att äga rum i olika kommuner i Värmland. Men när de slutgiltiga besluten tas vet man ännu inte.