Riksteatern ställer in Bert Karlsson-uppsättningen "Främling"

1:55 min

Riksteatern ställer in uppsättningen "Främling" om Bert Karlsson som skulle haft premiär den 6 oktober och sedan turnerat runt om i landet, meddelar Riksteatern i ett pressmeddelande.


 -Ensemblen och andra har jobbat hårt för att nå ett slutresultat och det har varit ett bra arbete men vi upplever att vi inte når det slutresultat som vi hoppas på. Teater är komplext och det är kanske precis i slutet som man ser hur alla delar hänger ihop, säger riksteaterns Måns Lagerlöf som tagit beslutet med regissören Alexander Öberg.

- Utifrån det upplever jag att vi inte når de ambitioner vi har med den här föreställningen och väljer att inte skicka ut den här på turné. Det är ett väldigt ovanligt beslut att fatta men ibland är det ändå rätt.

Negativa recensioner
Främling, skriven av Gertrud Larsson beskrevs av Riksteatern som "en bitsk och musikalisk föreställning som skildrar Bert Karlssons väg från dansbandskung till asylkung."

Den skulle ha alltså ha haft premiär imorgon i Skövde, men har redan hunnit recenseras i flera tidningar, där tonen varit mestadels negativ.

I Expressen skriver Gunilla Brodrej "Det är liksom inget som är riktigt bra här. Inte regin, inte dialogen, inte musiken. Det är helt enkelt rätt pajigt alltsammans".

"Tempot haltar och det hela påminner tyvärr om en musikalisk Linked in-profil" skriver Jacob Lundström i Dagens Nyheter

Grov, modig och politisk
Kulturredaktionens Anneli Dufva såg en pressvisning i söndags och säger i en kommentar att hon skulle ha skrivit en förhållandevis positiv recension även om hon har sina invändningar.

-Det är ganska gapigt ock skrikigt och inte direkt nyanserat. Men Getrud Larsson som skrivit det här är lite av teaterns grävande reporter, en samtidssatiriker som har en högljudd, burlesk och orädd humor. Jag kan tycka att det är något intressant med att man skulle ut på turné en föreställning som är så pass grov, modig och väldigt politisk där man diskuterar flyktingpolitik och asylboenden som Bert Karlsson har sysslat med.