Polska regeringen backar från totalförbud av aborter

1:15 min

Polens regeringsparti Lag och Rättvisa verkar nu officiellt backa från sitt stöd till det hårt kritiserade lagförslaget om ett totalförbud mot abort i Polen.

Uttalandena från det polska regeringspartiet PiS, Lag och Rättvisa, kommer bara några timmar före den debatt som EU-parlamentet planerat till i kväll om situationen för kvinnors rättigheter i Polen.

En debatt som väntas domineras helt av det kontroversiella förslaget om att täppa till de få undantag som i dag finns i den polska abortlagen. Exempelvis om en kvinna blivit gravid till följd av våldtäkt, om man kan påvisa allvarliga och dödliga fosterskador, eller om den gravida kvinnans liv är i fara.

Förslaget vill även kriminalisera kvinnorna som genomgår en abort med straff upp till fem års fängelse. Tidigare har endast läkarna och sjukvårdspersonalen löpt risken att straffas för att ha utfört illegala aborter.

De massiva protester som förslaget väckt i Polen och internationellt har nu fått PiS-regeringen att inse att deras popularitet kan skadas allvarligt av att ytterligare steg tas. Därför vill partiet nu bidra till att förslaget stoppas.

Men eftersom lagförslaget inte är deras från början, är det inte heller deras att dra tillbaka. Alltså är det fortfarande möjligt att de mest hängivna abortmotståndarna i partiet, och i Polens parlament, fortsätter att driva förslaget till omröstning.