North Dakota

Samiska artister stödjer kampen i North Dakota

6:07 min

Sofia Jannok kom med stöd från Sápmi till North Dakota, USA till urfolkens kamp mot den planerade oljeledningen som kommer att gå genom Standing Rock siouxs folkets traditionella marker.  

Sofia Jannok är i North Dakota för att stötta Standing Rock sioux i deras kamp mot oljeledningen Dakota Access pipeline. Företrädare för Standing Rock sioux har under två års tid försökt komma till tals i byggnadsprocessen rörande oljeledningen som de anser kommer utgöra ett hot mot vattnet och deras marker och begravningsplatser.

– De berättar här att detta har de väntat länge på, att den dagen när alla urfolk står samlade kommer, säger Sofia Jannok.

Men när urfolken inte fått gehör för protester mot planerade oljeledningen så slog de upp ett läger i området för att på det sättet stoppa oljeledningsbygget i North Dakota. Som nu har varit på plats i ett halvår. Mellan 2000-6000 människor bor stundtal i lägret.

Sofia Jannok för även kampen på hemmaplan mot markexploateringar i Sápmi, så denna kampen känner hon väl. 

– Vi har hört er ända till Sápmi, och vi stödjer er.

– Jag tror att det vi ser här, är bara början till något. Det rör inte bara oss, men kommer att skapa ringar på vattnet. Det kommer att inspirera och ge oss kraft, för det visar att allt är möjligt. För vi har gruvor i Sápmi som man kan jämföra detta med.

Och hon kom med ett tydligt budskap från Sápmi.

– Vi har hört er ända till Sápmi, och vi stödjer er. Jag vet det inte bara är jag, utan vi är många.  


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio