Miljarder till Afghanistan från EU

1:31 min

Det blev inte riktigt lika mycket pengar i stöd från omvärlden till Afghanistan som man hade hoppats på. Resultatet av givarkonferensen som avslutades i Bryssel ikväll blev 15,2 miljarder dollar, under totalt fyra år. Trots att det är något mindre än vad den afghanske presidenten Mohammad Ashraf Ghani hoppats, var han ändå nöjd efter konferensen ikväll.

– Det är en anmärkningsvärd dag, sa president Ghani och talade om samarbete, länder och organisationer emellan.

Den afghanske presidenten var ändå mycket nöjd, även om det blev något mindre än vad han och den afghanska delegationen hade vädjat om.

För fyra år sen, vid givarkonferensen i Tokyo, så lyckades man då få ihop motsvarande fyra miljarder dollar per år, totalt 16 miljarder dollar.

Årets givarkonferens här i Bryssel, hamnade på 15,2 miljarder dollar, alltså något lägre den kommande fyraårsperioden, allt för att bygga det konfliktdrabbade landet för 4 år sen lyckades skrapa ihop en summa på 4 miljarder dollar per år till Afghanistan.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin var till slut nöjd men säger ändå att intresset för att stödja är något mindre.

– Det kan finnas en viss givartrötthet i världen just nu. Det är många kriser som pågår samtidigt, inte minst kriget i Syrien, säger Isabella Lövin.

– Men Sverige är ju ett av de länder som gett ett väldigt långsiktigt åtagande. Redan 2012 lovade vi att vi ska stödja Afghanistan fram till 2024 med 8-8,5 miljarder kronor. Det här står en bred majoritet av Sveriges riksdag, så det här är ett löfte som vi verkligen lever upp till.