Drömmen lever om fler kometfärder

1:40 min

Idag är det en vecka sedan rymdsonden Rosetta togs ur bruk. Men det blir knappast den sista kometexpeditionen, enligt Anders Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Den 30 september gjorde Rosetta en planerad kraschlandning på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko som den cirklat runt i två års tid.

Men även om det här projektet var först med många saker, som att sätta ner en landarfarkost på en komet, blir det knappast den sista liknande expeditionen.

– Jag tror absolut att det kommer att bli fler kometfärder, säger Anders Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

– Det kan vara att sätta ner en landare eller flera landare som är i drift längre tid, att ha flera rymdsonder runt kometen så att man kan separera ut vad som ändrar sig på grund av att solvinden ändrar sig och vad som ändrar sig lokalt, fortsätter han. 

Det finns också en tanke om att åka till en komet och försöka ta med sig ett prov därifrån hem till jorden.

– Den drömmen har inte dött på något sätt och det är inte mindre aktuellt nu än det var förut.

Den här rymdresan fick avslutas eftersom kometen var på väg för långt ut i solsystemet för att sonden skulle kunna fungera. Samtidigt kunde man få bilder och mätningar mycket närmare kometen än förut i och med kraschlandningen.

Under många år framåt kommer forskare nu att jobba med att analysera alla de uppgifter om kometen som Rosetta har samlat in.

Anders Eriksson tror att det kommer att bli fler kometfärder i framtiden men påpekar också att det handlar om dyra projekt. 

– Just att det är resurskrävande, och att det inte är så lätt att flyga till en sådan här komet, det gör att det kommer inte att vara så många sådana här expeditioner.