Falsk uppgift om Björklunds avgång

1:13 min

Liberalerna reagerar nu mot riksdagens felaktiga uppgifter om partiledaren Jan Björklunds avgång. "Vi kräver en grundläggande förklaring", säger gruppledaren Christer Nylander.

Plötsligt stod det bara där, på riksdagens hemsida: Jan Björklund avgår. Det visade sig dock vara helt fel.

"Någon vill tydligen att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktiga", skrev Jan Björklund på Twitter.

Felet visade sig, enligt Kammarkansliet, bero på ett misstag i datasystemets datumangivelser. Systemet kräver att det alltid finns ett start- och slutdatum för varje ledamot. Dessa uppgifter ska hela tiden korrigeras, annars går de automatiskt ut på riksdagens webbplats som ändringar i en ledamots uppdrag. I fallet Björklund skedde inte det.

Riksdagens kommunikationschef Anders Hagquist säger till Ekot att utredningen om exakt vad som gick fel pågår. 

– Vi undersöker det just nu. Vi är inte hackade, det verkar ha blivit fel i de system vi har som registrerar vilka uppdrag som ledamöterna har, Anders Hagquist.

Ett stort problem var att det visades en liten nyhet på sajten med rubriken "Jan Björklund (L) slutar 2016-10-06 som partiledare för Liberalerna."

– Det har skett med automatik, det är alltså ingen handpåläggning från en webbredaktör. Det här är ju något vi måste se över, säger Anders Hagquist.

Slutdatumet för en riksdagsledamots uppdrag ska inte visas på deras profil ute på sajten, men där har det alltså skett ett fel som gjorde att det visades ändå. Det väckte också frågor då det bland annat stod att Annie Lööf skulle sluta som partiledare 19 oktober.

Anders Hagquist säger att de nu måste undersöka exakt hur det kunde bli så här.

– Så får det inte bli, naturligtvis. Allt som står på webben ska vara rätt och riktigt. Vi håller på att ta bort de felaktiga uppgifterna och lägga ut ett meddelande där vi beklagar att de legat ute.

Det har fått Liberalernas gruppledare att reagera kraftigt.

"På riksdagens hemsida fanns i morse en helt felaktig uppgift om att Jan Björklund skulle avgå som partiledare. Att riksdagens hemsida publicerar falska uppgifter är mycket allvarligt. Vi kräver en grundläggande förklaring och utredning om hur detta kunnat ske. Ett parlaments hemsida måste vara trovärdig och korrekt", säger Christer Nylander, i ett pressmeddelande.