Intern kritik mot snabbtågs-nej

0:47 min

Att Moderaternas ekonomisk-politiske talesman Ulf Kristersson via en debattartikel i media går ut och säger nej till höghastighetsjärnväg väcker reaktioner inom partiet.

Christian Gustavsson är förbundsordförande för Moderaterna i Östergötlands län, och han är besviken på att partiledningen aviserar besked via en debattartikel. Och det i en viktig fråga om landets framtida infrastruktur som inte diskuterats tillräckligt inom partiet.

– Min reaktion är att jag är litet förbannad. Dels för att jag tycker att informationen och förankringen internt har varit katastrofalt dålig. Dessutom tycker jag att det är viktigt att Sverige nu klarar av att både göra uppgraderingar och renoveringar av gammal räls, men också klarar av att investera i ny järnväg.

Hur har diskussionerna gått inom partiet?

– Vi har inte haft någon debatt inom partiet kring detta på väldigt lång tid. Jag har fått läsa den här nyheten i Dagens Industri, som alla andra.

Och vad tänkte du om det?

– Jag tycker naturligtvis att det är väldigt dåligt. Det har funnits så många tillfällen där vi har kunnat haft en seriös diskussion om detta.

– Det är klart att vi som tycker att det här är viktigt också är angelägna om att det inte spårar ur rent ekonomiskt och att man håller i pengarna. Vi har ju inte fullständigt tappat vårt ansvarstagande.

– Men vi ser också att det är viktigt att göra investeringar långsiktigt för att förbättra svensk konkurrenskraft.