Västerås flygplats gör rekordstor förlust i år

1:49 min

Redan tre veckor efter starten är den nya flyglinjen mellan Västerås och Helsingfors hotad av nedläggning, eftersom passagerarna sviker linjen. Samtidigt så kommer det kommunägda flygplatsbolaget i år troligen att göra en rekordförlust på 43 miljoner kronor.

Jesper Brandberg (L), oppositionsråd i Västerås kommun, är mycket kritisk till att skattepengar fortsätter att pumpas in i den förlustbringande flygplatsverksamheten.

- De verkar inte ha någon som helst koll på flygplatsens ekonomi. Det rinner bort hur mycket pengar som helst och det är förskräckligt, säger han.

I fjol gick flygplatsbolaget med 34 miljoner kronor i förlust. Då beslutade kommunfullmäktige att anta en handlingsplan som skulle reducera förlusterna till 20 miljoner kronor. Men i stället kommer förlusten troligen att bli mer än dubbelt så hög i år, nämligen 43 miljoner kronor.

Den 15 september i år så startade flygplatsbolaget, i samarbete med flygbolaget Nextjet, en ny daglig linje mellan Västerås och Helsingfors.

Tanken var att den linjen skulle minska flygplatsens underskott. Men passagerarna sviker. Flera plan har lyft nästan tomma. Man har bara haft hälften så många passagerare som budgeterat.

Därför har Nextjet nu satt in ett mindre flygplan på sträckan och flygplatsens marknadschef, Eva Wetterstrand, säger att den här satsningen inte kommer att kunna fullföljas om inte antalet passagerare fördubblas.

Enligt en utredning gjord av Västerås kommuns stadsledningskontor så behöver antalet passagerare öka från fjolårets 120.000 stycken till drygt en miljon om flygplatsbolaget ska kunna göra ett nollresultat.