Östergötland

Lättnad efter beslut om Ostlänken

1:45 min

Ostlänken är först ut när regeringen nu väljer att satsa på höghastighetsjärnväg. I länet tas beskedet framförallt emot med lättnad – men också av kritik.

– Det var på tiden! Det här är definitivt ett positivt besked, säger Frida Boklund på Företagarna i Östergötland.

Regeringen kommer att satsa 100 miljarder kronor på infrastruktur. Det  framkom när regeringen presenterade sin infrastrukturproposition.

Höghastighetsbanan Ostlänken mellan Järna och Linköping kommer att börja byggas nästa år. I länet är flera politiska företrädare som P4 Östergötland talat med både glada och lättade över beskedet.

– Det här betyder jättemycket, säger Kristina Edlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Linköping.

Projektet har varit omdiskuterat. Igårkväll gick Moderaterna ut med att de är emot satsningen. Något som får hård kritik – både från Socialdemokraterna och Moderaterna i länet.

Det är helt och hållet ett populistiskt uttalande, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Kristina Edlund.

Moderaten Christian Gustavsson, kommunalråd i Linköping, är också kritisk mot partiets nej till Ostlänken.

– Jag tycker att det är dumt att mitt parti är så kortsiktiga, säger Christian Gustavsson.

Men alla är inte positiva till beskedet om att Ostlänken blir av. Nationella företrädare för Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har uttalat sig mot projektet. I Östergötland är framförallt Sverigedemokraterna kritiska.

– Priset för det här kommer bli väldigt högt och det tränger undan andra investeringar, säger Jonas Andersson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Linköping.