Ukraina hoppas på samarbete med Sverige

1:29 min

Ukrainas försvarsminister Stepan Poltorak hoppas att Sverige ska kunna hjälpa Ukraina att förbättra det ukrainska försvarets kapacitet och förmåga. Det framkom när han i dag träffade försvarsminister Peter Hultqvist i Stockholm.

Sedan tidigare har Sverige hjälpt Ukrainas försvarsmakt med sjukvårdsutbildning och nu hoppas försvarsminister Stepan Poltorak på mer samarbete.

Exempelvis direkt mellan försvarsmakternas högkvarter i Sverige och Ukraina, men han och den ukrainska försvarsledningen vill också lära sig mer av svenska försvarsmaktens kunskaper om territorialförsvar och erfarenheter av att hantera nedgrävda hemgjorda bomber.

Bakgrunden är självklart Rysslands ockupation av Krim och striderna med separatisterna i östra Ukraina. Ukraina skulle också behöva köpa vapen från andra länder, men där har Poltorak ingen förhoppning om att få hjälp av Sverige.

– Nu har kommit idéer till bordet och vi får bearbeta dem och återkomma. Sverige får nu ta ställning till vilken hjälp som kan ges till Ukraina, säger Försvarsminister Peter Hultqvist.

Ryssland har placerat mer trupper på Krim, rustat Svarta havsflottan och placerat avancerat luftvärn där. Samtidigt större styrkor placerats i södra Ryssland. Stepan Poltorak ser det som ett hot mot Ukraina, men också mot resten av Svartahavsområdet och andra länder i Europa.

Försvarsministern nämner exempelvis att de ryska fartygen nu har raketer med en räckvidd på 240 mil och då kan stora områden nås.