Stor fiskdöd längs Ljungans stränder

2:57 min

Massa fiskar har hittats döda längs Ljungans stränder. Fiskarna är angripna av svamp och nu ska SVA-statens veterinärmedicinska anstalt ta prover. 

Det är inte fastställt vad som orsakar fiskdöden, en teori är enligt fiskexperten Kenneth Ottosson att skador på fisken gör så att svampsporer fäster på fiskarna.

– När de får någon form av mekanisk skada så får de en sekundär infektion av svamp. Det kan bero på lite olika saker. Hanfiskarna slåss med varandra och orsakar skador på huden. Då blir det skador på slemskiktet som gör att svampsporerna som finns i vattnet kan fästa på fisken och orsaka svampinfektionerna, säger Kenneth Ottosson. 

Att det är så mycket svampsporer i vattnet kan bero på den varma hösten. 

– Vi har haft så ovanligt varmt så pass länge nu under hösten. Runt tio, elva grader då är det extra mycket svampsporer i vattnet. Dessutom blir det ännu värre om det är lite vatten, för då blir tätheten av fisk högre. 

Vad är det med svampen som gör att fiskarna dör?

– Det är jag ingen expert på. Jag tror att de orsakar skador på huden så de får problem med vätskebalansen. 

Så de blir uttorkade?

– Ja man kanske kan säga så, det låter lite konstigt när de är i vattnet, säger han. 

Kenneth Ottosson tycker ändå inte det är läge att vara orolig. 

– Visserligen är det betydligt fler drabbade fiskar i år. Samtidigt ska man komma ihåg gatt vi har mycket fisk i älven. Då är det fler fiskar som kan bli sjuka, säger han. 

Nu ska SVA - statens veterinärmedicinska anstalt komma ut och ta prover för att få svar på vad det är som orsakar fiskdöden.