Tyske konstnären Thomas Schüttes Förenade Fiender intar Moderna

2:33 min

Thomas Schütte tillhör den grupp tyska konstnärer som formats av konstakademin i Düsseldorf på 1980-talet då kalla kriget fortfarande hade sitt grepp om Europa. Nu är han aktuell med United Enemies -  en stor separatutställning på Moderna Museet i Stockholm


United Enemies, två deformerade kroppar hårt hopbundna med rep till en enhet som balanser på gemensamma tunna stöttor. De är helt beroende av varandra för att inte falla samman. Men - samtidigt talar hela skulpturens inneboende rörelse om fiendskap och maktkamp. Ansiktena är hotfulla och anletsdragen ser ut att när som helst lösas upp i en oformlig massa.

Den här skulpturserien har sina rötter i tiden strax efter den tyska återföreningen. Då också EUs planer på utvidgning diskuterades. Men Thomas Schütte själv menar att han fick ett infall för att han retade sig på det italienska klädföretaget Benettons reklam "United colors of...." ja de där bilderna som verkade vara tapetserade lite överallt i det offentliga rummet på 90-talet. Så skulpturerna fick heta United Enemies.

Jag tror det är så man ska närma sig Schütte. Det finns ett allvar i botten, men också en hel del lekfullhet och något som i alla fall ser ut som hastiga infall. Ett nyckelverk för att förstå det är Pringles från 2011. Den består av en liggande tändsticksask med ett potatischips på ovansidan av märket Pringles. Nu har den lilla arkitekturmodellen förverkligats i Schüttes egen skulpturhall som finns utanför Düsseldorf.

För intresset för arkitektur som skulptur är också en av de tydliga vägar han utforskat som konstnär och flera av hans modeller finns med på utställningen.

Så där håller han på och laborerar med olika format och tekniker. Från det lilla intima uttrycket i en på många sätt anspråkslös akvarell i mjuka pastellfärger till de gigantiska flera meter höga skulpturerna som ofta är just ganska hotfulla. Och ju mer framgångsrik Thomas Schütte blivit på konstmarknaden desto mer har verken vuxit i storlek och dyrbara material.

Det är ingen lättflirtad utställning det här. Och det känns som om den verkligen är sprungen ur den där myllan av tyska konstnärer som formades under kalla kriget. Men om man ger Schütte tid. Stannar upp och möter alla hotfulla ansikten och kroppar och ibland zombieliknande varelser finns det många lager att utforska.

 

Utställningen United Enemies av Thomas Schütte visas på Moderna Museet i Stockholm fram till den 15 januari.