Dyslexin gjorde Helena Bross till en bättre författare

2:40 min

Just nu är det Dyslexi-veckan och då är det många som pratar om svårigheterna med att läsa och skriva. En av dem som har dyslexi är Helena Bross, men trots det lyckades hon bli författare.

– Det finns många författare som har haft det jobbigt med läsning och skrivning. Jag vet ju att det här med att kunna hitta på berättelser och bygga upp en historia kan man ju göra även om man har lite svårt att stava.

Helena hade det svårt i skolan

Idag arbetar j Helena Bross med att skriva. Men när hon var barn hade hon stora problem i skolan:
– Jag upptäckte att jag inte kom ihåg bokstäverna, hur de såg ut och hur de lät. Det gjorde att jag kände mig dum i huvudet. Jag förstod inte vad felet vad för någonting.

Hur lång tid tog det innan du förstod att det kunde vara ett särskilt problem?
– Jag gick ju hela ettan utan att lära mig läsa. Då såg min mamma till att jag blev testad av en skolpsykolog. När jag hade träffat honom så sa han att jag var ordblind, för man sa så på den tiden.

Ja, det som vi idag kallar för dyslexi kallades alltså för att vara ordblind på 1950-talet.

Barn jagade tjuvar

På den här tiden kunde barn med dyslexi få gå i särskilda klasser där de fick extra hjälp. De kallades läsklasser och där fick Helena Bross gå. Till slut lärde hon sig att läsa och skriva.

– Då läste jag böcker om barn som fångade tjuvar. Det var några böcker som hette "Fem-böckerna" som var väldigt populära när jag var liten. Sedan ville jag skriva sådana böcker själv och då satte jag igång och skrev hemma.

Bra att ha dyslexi

Som vuxen har Helena Bross jobbat både som författare och lärare. Hon har undervisat barn i klass ett till tre. Och som lärare har hon haft nytta av sina egna erfarenheter av dyslexi:

– För jag förstod ju hur det är att ha det jobbigt i skolan. Jag visste ju det. Många som blir lärare har varit ganska duktiga i skolan, men det är bra att ha haft det lite jobbigt i skolan, för då kan man förstå att det inte är så lätt i början.

Även när Helena Bross skriver böcker kan hon ha hjälp av sin dyslexi. Hon har skrivit omkring 70 böcker för barn och det har mest varit lättlästa böcker:

– Det var ganska bra att jag kände till hur det var att ha jobbigt att läsa, för då har det varit lättare för mig att hitta på lättlästa böcker. Jag tror att det har varit en fördel.