Distansförsäljning av alkohol kan stoppas

1:44 min

Många företag erbjuder i dag hemleverans av framförallt vin. Verksamheten har vuxit de senaste åren. Men socialdepartementet föreslår nu ett förbud mot så kallad distansförsäljning av alkohol.

– Ytterst handlar det om att skydda den svenska alkoholpolitiken, som framförallt syftar till att barn och unga inte ska få tag i alkohol, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Då måste vi ha en politik som är systematisk och sammanhängande, där det inte dyker upp nya försäljningskanaler bredvid systembolagets försäljningsmonopol.

I dag finns ett hundratal företag som har tillstånd att bedriva distansförsäljning av alkohol till svenska privatpersoner. Handeln sker via nätet – och alkoholen levereras hem till köparen. Den verksamheten har vuxit senaste åren och det är framförallt vin som svenskarna köper.

Men socialdepartementet föreslår nu att distansförsäljningen stoppas. Den som vill köpa ett vin från till exempel Frankrike och inte vill handla via Systembolaget, måste själv dels köpa alkoholen, dels beställa en separat transport som inte är kopplad till säljaren.

Kan det bli krångligare att beställa från ett annat land?

– Det man kan säga är att det inte ska etableras nya försäljningskanaler i Sverige. Precis som om man åker till Danmark eller Tyskland och handlar alkohol får man transportera hem den själv. Samma regler ska gälla om man handlar på distans, säger Wikström. 

Nätvinhandlarnas branschorganisation säger att regeringens förslag strider mot EU-rätten. Organisationen överväger att anmäla förslaget till EU, säger ordförande Ole Nielsen.

– Man kan inte sätta upp sådan här handelshinder. Det är inte tillåtet enligt EU:s grundläggande princip om fri rörlighet över gränserna för tjänster och produkter.

– Jag tror att det är alldeles för tidigt att döma ut det här lagförslaget. Nu går det ut på remiss för att vi ska få in så mycket synpunkter som möjligt och för att regeringen ska kunna ta ställning, säger folkhälsoministern.