P1-MORGON FREDAG 7 OKTOBER

Björklund öppnar för (S)amarbete

7:14 min

Den eviga frågan om vilka som ska regera tillsammans efter nästa val om inget block får egen majoritet tar nu en ny vändning. Liberalerna öppnade nämligen igår för en blocköverskridande regering mellan Alliansen och Socialdemokraterna - om styrkeförhållandena mellan blocken blir detsamma som idag i nästa val.

– I det läget är det alliansen som kan besluta hur Sverige ska styras. Då har vi tre alternativ: Det ena är att alliansen samarbetar med SD. Det vill inte jag. Det andra är att man har en december-överenskommelse. Det tycker jag är en dålig erfarenhet, det har gett Vänsterpartiet för mycket inflytande. Då återstår, om vi utesluta de båda partierna på ytterkanterna, att partierna där emellan samarbeta mer, säger Jan Björklund i P1 Morgon.

Enligt Björklund är en förutsättning för en koaliton med S att flera allianspartier - inklusive Moderaterna - går med på ett regeringssamarbete över blockgränsen. Han vill dock inte släppa in det nuvarande regeringspartiet Miljöpartiet i en sådan bred storkoalition.

– Det har visat en svårighet att fatta svåra beslut i regeringsställning, det blir ju interna haverier varje gång, säger Björklund.

Med sitt utspel ökar Jan Björklund trycket på övriga borgerliga partier.

– Om man lyssnar mellan raderna säger alla fyra allians-partiledarna att man vill inte samarbeta med SD och alla fyra säger att man vill inte ha en ny december-överenskommelse. Då återstår faktiskt bara det här alternativet att samarbeta med socialdemokraterna.

L-ledaren anser också att Vänsterpartiet har fått för stort inflytande över den ekonomiska politiken.

– Löfvén måste göra upp med Vänsterpartiet hela tiden. Politiken drivs kraftigt åt vänster. I den borgerliga väljarkåren känner folk frustration över detta och jag utesluter inte till att SD stärks av det.