Bibliotek tvingas stänga tidigare

1:32 min

Lidköpings stadsbibliotek tvingas stänga tidigare på fredagskvällar. Personalen klarar inte av de stökiga ungdomar som har lokalerna som mötesplats.

Den senaste tiden har det varit en orolig arbetsmiljö för både personal och besökare på Lidköpings stadsbibliotek. Ett trettiotal ungdomar i 15-årsåldern har använt lokalerna som en mötesplats, vilket bland annat har resulterat i att inredning och möbler har förstörts.

På grund av den stökiga situationen tvingas biblioteket att stänga en timme tidigare på fredagar. Enligt bibliotekschef Tobias Bengtsson är lösningen tillfällig och biblioteket kommer att stänga klockan sex i stället för sju under hela hösten.

–  Just den timmen mellan sex och sju har vi sett att biblioteket kanske inte har använts som ett bibliotek i första hand. Det har använts som en samlingsplats för ungdomar och det är inget fel i sig, men vi kan inte riktigt möta det behovet som ungdomarna har. Det har gått ut över både personal och besökare, säger han.

Situationen har förvärrats under de senaste åren och under våren kallades väktare in för att personalen skulle känna sig tryggare.

– Det blir ett ganska hårt arbetsklimat när man måste vara ordningsvakt och möts av en ganska tydligt uttalad brist på respekt, säger Tobias Bengtsson.

Han menar att de håller på och tittar på om det går att sätta in extra personal på eftermiddagar.

Dessutom föreslås biblioteksverksamheten att utökas i samband med en omorganisation av hela kultur- och fritidsförvaltningen. Då föreslås bland annat en särskild satsning på ungdomar.

– Tanken är att vi ska kunna få loss resurser kring ungdomsarbete som mer utgår från där ungdomar befinner sig. Då är väl det som handen i handsken med den här situationen på biblioteket. Här har vi massor med ungdomar som vill vara här och det är fantastiskt, men vi kan inte riktigt möta det behovet i dagsläget.

Tobias Bengtsson önskar också att föräldrar till ungdomar som brukar vistas på biblioteket pratar med sina barn om situationen.

– Det är väldigt bra om man är tonårsförälder och har sin 14-åring som säger att de varit på biblioteket, att man stämmer av lite vad det är som händer här och vad ens barn gör. Jag tror att många föräldrar är ganska nöjda över att deras barn har varit på biblioteket, men då kan man kanske fördjupa sig lite i det.