10 år sedan mordet på Anna Politkovskaja

I dag den 7 oktober är det 10 år sedan den ryska journalisten Anna Politkovskaja, mördades. En orädd och oerhört modig journalist som ville få fram sanningen tystades brutalt.
   Mats Djurberg, generalsekreterare Svenska Unescorådet, kommenterar hoten mot journalister på 10-årsdagen av mordet.

Under 2015 uppmärksammade Unescos generaldirektör 114 journalistmord världen runt och detta är bara toppen på isberget. Precis som Anna Politovskaja möter reportrar och fotografer dagligen svåra och ibland vidriga arbetssituationer.

Särskilt drabbade är kvinnliga journalister, inte bara för att de i sitt arbete granskar makten, men också för att de är just kvinnor.
   Den brittiska tidningen The Guardian gjorde tidigare i år en genomgång av näthat i sitt kommentarsfält: 8 av de 10 journalister som var utsatta för mest näthat var kvinnor. Brittiska kvinnliga journalister får dessutom utstå ungefär tre gånger så många hatmeddelanden på Twitter jämfört med sina manliga kollegor. I Sverige utsattses en fjärdedel av alla kvinnliga journalister under 2015 för sexistiskt näthat.

Situationen är ohållbar. Att bli trakasserad i sin yrkesutövning är oacceptabelt var i världen det än sker och oavsett vilket kön man än tillhör. Konsekvenserna blir förödande för pressfriheten: en värld där vi tillåter hot och våld mot journalister är en värld där pressfriheten aldrig riktigt kan fungera. Hur många kommer våga höja rösten om det görs med livet som insats?

Sverige har världens äldsta tryckfrihetslagstiftning som i år fyller 250 år. Tryckfrihetsförordningen ett av våra grundläggande och levande kulturarv.  Låt oss ta chansen att samtidigt som vi firar också begrunda vårt arv och hur vi ska förvalta det framöver.