Antirasistiska stiftelsen Expo har ögonen på Gotland

2:37 min

Den partipolitiskt obundna stiftelsen Expo, som granskar rasism och intolerans, har haft Gotland "på radarn", senaste veckan efter hoten som kommit efter våldtäkten i Visby förra helgen. 

Reaktionerna på gruppvåldtäkten och nyheten om ett gotländskt medborgargarde har inte undgått Daniel Poohl, som är chefredaktör för stiftelsens tidskrift Expo.

Det är en pågående trend i Europa med extremhöger och högerextrema grupper som ligger bakom mobilisering av medborgargarden och liknande sammanslutningar som ställer sig över lagen, säger Daniel Poohl.

– Det görs ofta utifrån en föreställning att "det finns en brottslighet som begås av flyktingar, som vår demokrati blundar för". Då tar man den här rollen.

Daniel Poohl säger att extremhögern och högerextrema grupper ser det som något som faller inom ramen för en strategi de har, samtidigt som våldet hela tiden finns närvarande hos dem.

Tror du alla känner till att det är nazistiska krafter som ligger bakom?

– Jag utgår från att de allra flesta inte har koll på det. Men det är mycket möjligt att man reagerat på nåt som men med lite information tolkat som någon form av orättvisa. I själva verket går man nazistiska gruppers ärenden och bidrar till en stämning som sätter hela rättsapparaten, därmed en av demokratins grundpelare, ur funktion.

– Det finns ingen anledning att lita blint på att systemet fungerar perfekt, det gör det inte alltid. Men det finns också de som har en anledning att få det att se värre ut än vad det är.