Ryskt flyg ska ha kränkt finskt och estniskt luftrum

I dag har det kommit rapporter i bland annat Dagens Nyheter om nya luftrumskränkningar gjorda av ryskt militärflyg i Östersjöområdet. Det är Finland och Estland som observerat inflygningarna och nu görs kopplingar till annan rysk aktivitet i regionen.

Två gånger igår, först vid halv fem på eftermiddagen och sedan vid halv tio på kvällen, observerade och filmade det finska flygvapnet ett ryskt jaktplan i Finlands luftrum.

Och i natt rapporterades ett plan av samma typ, SU-27, flyga över en av de estniska öarna i finska viken.

I Estland har händelserna fått diplomatiska konsekvenser och Rysslands ambassadör har kallats till utrikesministeriet för att förklara händelserna.

Bedömningarna går isär om vad det är som pågår. För Finlands del finns flera politiska händelser från den senaste tiden som vissa menar skulle ha fått Ryssland att vilja göra en markering.

Dels ett avtal om försvarssamarbete med USA, dels Finlands inblandning i utredningen om det nedskjutna malaysiska flygplanet, som läckte ut i media för en vecka sen.

I Baltikum spekuleras desto mer om huruvida de ryska planen i själva verket skyddade en pågående flytt av en rysk robot som, enligt regeringskällors uppgifter till Estlands Radio, ska vara på väg mot Kaliningrad i ett civilt fartyg.

Luftrumskränkningar har blivit till ett fenomen som snarare är norm än undantag kring den här delen av Östersjön och några verkliga svar på motiven bakom dem finns inte att få, eftersom Ryssland oftast förnekar att de ens ägt rum.

Men en allt vanligare uppfattning bland försvarsexperter i den här regionen är att de snarare bör ses som del av en sammansatt lågintensiv psykologisk krigföring, än något direkt militärt hot i traditionell mening.