Berts bolag varslar 500 anställda

1:43 min

40 av de 44 asylboenden som Bert Karlssons bolag Jokarjo AB driver kommer att läggas ner.

Bert Karlssons bolag Jokarjo AB har ungefär 550 anställda och driver 44 boenden för asylsökanden runt hela landet. Nu har 500 varslats, vilket bolaget kommer att gå ut och berätta via ett pressmeddelande senare under lördagen. Något som GT var först med att rapportera om. 

Bolaget Jokarjo AB äger cirka 20 procent av asylboendemarknaden och förväntas omsätta runt en miljard kronor i år. Nästa år kommer verksamheten ha krympt, något som Bert tror kommer att generera i ett större varsel än de 500 anställda som nu varslats från hans bolag. 

–Totalt så är det ju cirka 2500 som kommer varslas på anläggningarna i hela Sverige, säger Bert Karlsson till P4 Skaraborg. 

Anledningen är den nya politiken gällande asylboenden där Migrationsverket bland annat menar att det är färre som behöver ett boende ordnat av Migrationsverket och därför har man börjat säga upp avtal med boenden runtom i landet.

P4 Skaraborg har tidigare kunnat berätta om att asylboendet på Lundsbrunns kurort i Götene kommun, kommer att läggas ner. Samt asylboendet i Brännebrona, där det idag bor cirka 900 asylsökanden och som nu ska placeras någon annanstans. 

–Migrationsverket eller politikerna har ju bestämt sig att flytta ut den här typen av boenden ut i kommunerna istället. De kommer ju flytta folk huller om buller här nu och storstäderna kommer få ett enormt tryck på sig, säger Bert Karlsson. 

Hur ser du på att 500 anställda kommer förlora sina jobb?

–Jag kan inte göra så mycket, det är staten som bestämmer det.

Hur har de reagerat på det här beskedet?

–De har ju varit medvetna om det här, att förr eller senare så kommer det ske. 

Och de asylboende som nu kommer behövas flyttas runt, hur ser du på det?

–Nej jag tycker det är katastrof, men det kommer de ju upptäcka sen. Kommunerna är panikslagna, säger Bert Karlsson.