Uber pop lades ner - men domarna fortsätter att falla

2:42 min

Den omstridda tjänsten Uber pop där privatpersoner agerade förare och skjutsade kunder mot betalning lades ner i maj. Men konsekvenserna kvarstår för de förare som åtalats för att ha kört för tjänsten.

Ekots och Kalibers granskning visar att omkring 60 förare har dömts för att ha kört för Uber pop. En av dem är Daniel, som egentligen heter något annat.

– Vi blev alla lurade och vi blev alla utnyttjade. Varför ger man folk ett jobb ifall de vet att de kommer att dömas i domstol?

Han tycker att det är viktigt att även företaget utreds. 

Uber pop var en tjänst där privatpersoner utan taxiförarlegitimation och tillstånd skjutsade folk mot betalning. Tjänsten, som fanns i Stockholm och Göteborg, lades ner i maj.

Förutom att 60 förare dömts i tingsrätten kan vi idag berätta att själva företaget Uber nu utreds för brott.

Enligt vad Ekot och Kaliber erfar, handlar förundersökningen om beställaransvaret: att Uber drev tjänsten Uber pop, trots att det går emot lagen.

Ingen person är hittills misstänkt för brott. Förundersökningsledaren, kammaråklagare Thomas Rickardsson vill inte uttala sig om förundersökningen.

Polisen har förhört ett antal Uber-anställda och även ett antal förare om hur det gick till när de rekryterades till tjänsten.

– Det är ett utnyttjande av människor, ett bondfångeri. Det handlar ju om att tjäna pengar och inget annat, säger polisinspektör Anders Thonfors, som är den polis i Sverige som förhört flest Uber pop-förare.

Ekot och Kaliber har pratat med flera dömda förare. Domen påverkar dem på flera sätt. Det handlar till exempel om att de blir av med körkortet under en begränsad tid och därför kan förlora jobbet. Eller att få nej när man ansöker om att bli taxiförare och på grund av att man är straffad få vänta upp till två år extra på att bli svensk medborgare.

I Frankrike har runt 200 Uber-förare dömts för att ha kört för Uber pop. Även där utredde polisen frågan om företaget Ubers ansvar. Det ledde till att företaget i juni dömdes för att ha bedrivit illegal transporttjänst med outbildade förare. Två höga chefer dömdes också till böter.

Men vad är Ubers inställning till att förarna som körde för Uber pop nu är dömda för brott?

Ekot har träffat Ubers Europachef Pierre-Dimitri Gore-Coty. Trots domarna mot 200 förare som kört Uber pop i Frankrike trodde han inte att det skulle bli samma utgång i Sverige:

– Det var aldrig Ubers ambition att hamna i en situation där förare blev åtalade och dömda, säger Pierre-Dimitri Gore-Coty.

Han menar att Uber ville testa den svenska lagstiftningen, för att se om det var möjligt att göra på det här sättet.

– Vi trodde aldrig att det skulle gå så långt som det gjorde för de enskilda förarna, avslutar han.