Jönköping

Flyktingarna har fått fotbollsklubben att leva igen

3:19 min

Jönköpings bollklubb har under flera år fruktat att de kanske skulle få lägga ner. Men på grund av många nyanlända flyktingar har föreningen fått nytt framtidshopp.

Jönköpings BK startade i Jönköping 1931 och har sen starten hållit till i området kring Friaredalen där deras hemmaplan i dag ligger. En förening med både ungdoms-och seniorverksamhet.

På grund av klubbens läge mitt i centrala Jönköping med hård konkurrens från storlag som J-södra inom fotbollen och HV71 på hockeysidan, och ett sviktande intresse bland juniorer att gå upp i seniorlaget, har föreningen haft det tufft de senaste åren med att rekrytera spelare till sina lag.

— Många slutar när de är 14-15 år, vi har haft det svårt att hålla igång vissa lag. Var och vart annat år har man funderat på om det ska gå att fortsätta, säger ungdomstränaren Mats Hällvall.       

Men för ett år hände det något. Flyktingströmmen på hösten 2015 blev en räddning för föreningen. Från att ha varit få med spelare i flera lag har nu JBK på ett år fått flera nya spelare som fyllt på i både ungdomsverksamheten och på seniorsidan.

— Jag började med en kompis i JBK och tränar nu två gånger i veckan. Jag älskar fotboll och vill bli en stor fotbollsspelare, därför tränar jag nu med JBK, säger 16-åriga Jamil Abdulsalam från Syrien som är en av de nya ungdomsspelarna.