Helsingborg

Yoga som paus i arbetsdagen

3:24 min

Att erbjudas yoga eller annan stressförebyggande träning på jobbet har blivit allt vanligare. På räddningstjänsten Skåne Nordväst låter man sedan i våras brandmännen och annan personal träna yoga gratis på lunchen en dag i veckan. Syftet är att få personalen att må bättre och ge dem verktyg att minska stress.

Det är lunchtid men i träningssalen på räddningstjänsten i Bårslöv utanför Helsingborg, ligger brandmän och annan personal på stationen, behagligt utspridda på golvet på sina mattor. Framför på golvet sitter yogainstruktören Wivi-anne Nyberg och ger lugna instruktioner till gruppen. Nu väntar en halvtimmes yogapass innan arbetsdagen fortsätter. Kristine Tånnander är friskvårdskonsulent på Räddningstjänsten och hon berättar om varför yoga numera erbjuds på arbetsplatsen.

– Idén kom ju upp när vi hade medarbetarutvärdering som visade att 24 procent av dagtidspersonalen kände sig stressade.

– Vi har funderat på hur vi kan hjälpa dem att skaffa redskap och hantera de omständigheter som skapar stress, för de kommer ju i livet till och från, säger Kristine Tånnander.

Varför just yoga?

– Vi har samarbete med ett gym i Helsingborg där våra brandmän tränar. Och då tyckte vi att det var en bra lösning att vår personal kunde gå dit och ha yoga alldeles gratis. För att introducera det här kommer det hit några tjejer och hade yogapass på arbetsplatsen.

Ni provade de här i våras, vad har ni märkt för resultatet?

- De flesta som har kommit på de här passen har varit nybörjare och de har tyckt att det har varit väldigt skönt. De har mått väldigt bra av det. Någon blev av med huvudvärken och rent konkreta saker att spänningar släpper och värk försvinner.

Enligt yogainstruktören Wivi-anne Nyberg har allt fler arbetsplatser insett friskvårdsvinsterna med att låta personalen träna yoga på arbetstid.

– Ja, absolut. Jag har varit här ett antal gånger och jag är på två stycken äldreboenden regelbundet varje vecka. Och även om det bara är en kort stund som en halvtimme på lunchen, så skapar det skillnad. Ofta är det ett större lugn, en avslappning men också att få sträcka ut kroppen.

När passet är slut ställer instruktören frågor till gruppen om hur de upplevt träningen. Och så här tyckte brandmannen Bengt Osberg om sitt livs första yogapass.

- Jo, det var givande. Jag trodde ju att man skulle stå på huvudet och göra svåra övningar som man inte skulle klara av. Men det här kan vem som helst göra.

Första gången?

– Absolut, första gången men inte sista. Det är avkopplande och man lär känna sin kropp lite grand.