Allt färre unga är arbetslösa

1:57 min

Ungdomsarbetslösheten är nu på den lägsta nivån på åtta år, räknat för jämförbara månader. Det visar nya siffror på tisdagsmorgonen från Arbetsförmedlingen.   

Rose Al Saberi söker arbete som undersköterska och hon tror att hon har goda chanser att hitta ett jobb.

– Jag tror att de är goda eftersom jag bor i Stockholm. Det är en stor stad jämfört med var jag kommer ifrån i Skåne. Här ser jag framåt, vill man så hittar man, säger Rose Al Saberi.

Arbetslösheten fortsätter att minska och det är tydligast bland ungdomar. I slutet av september var 61 000 unga mellan 18-24 år inskrivna som arbetslösa.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik har ungdomsarbetslösheten minskat från 13,4 till 11,7 procent på ett år. Räknat för jämförbara månader innebär det att arbetslösheten närmar sig nivåerna som var 2008, före finanskrisen. Nu skiljer bara drygt 1 procentenhet.

– Den goda arbetsmarknaden vi ser och den starka efterfrågan på arbetskraft har gjort att ungdomsarbetslösheten har minskat till den lägsta nivån sedan 2008, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Många av de nya jobben tillkommer i sektorer där unga ofta får sitt första jobb som i handeln eller restaurangbranschen.

Men statistik är en sak. För Muhammed som varit i Sverige i ett år är verkligheten en annan. Han är bara 16 år men vill ha ett extrajobb.

– De säger nej, inte nu. Jag vill bara jobba, kanske är det lätt men för mig är det svårt och jag kan inte hitta, säger han.

Varför är det svårt för dig?

– Jag kan inte prata svenska så bra.

Arbetslösheten totalt har minskat med 11 000 personer på ett år till 358 000. Men för dem födda utanför Europa ökar arbetslösheten.

– Många har kompetens men det finns också många som saknar eller har väldigt lite utbildning. Det kommer handla om en kombination av insatser där utbildning blir väldigt viktigt, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.