Sjöräddningsövning utanför Gotland

7:04 min

Tre räddningshelikoptrar från Sjöfartsverket och Kustbevakningens sjöövervakningsflyg övade tillsammans väster om Gotland på måndagen.

Men det är inte det som händer i vattnet som främst ska övas - även om ytbergarna får bada i 2,5 meter höga vågor och i vindar på 22 meter per sekund. Nej - det är aktiviteten i luften som samtrimmas.

Tre helikoptrar och ett flygplan som samövar för att rädda folk från sjunkande fartyg - det är ett scenario.

Sjöfartsverket och Kustbevakningen samövar sina resurser i en övning som beskrivs som "unik i sitt slag". De tränar en speciell typ av räddningsinsats där sjöräddningen leds helt från luften.

Anders Montan är systemoperatör och den som agerat ACO - Aircraft Coordinator - från Kustbevakningens sjöövervakningsflygplan samordnar han räddningshelikoptrarna från Sjöfartsverket i övningen. Helikoptrarna från baserna i Visby, Ronneby och Norrtälje deltar samtidigt som de är i ordinarie beredskap.

Det är Estonias förlisning som bland annat väckt behovet av att samordning av flera samtidigt pågående räddningar från helikopter och Anders Montan förklarar att Kustbevakningens flyg ligger i luften ovanför alla de andra som jobbar, under.

Eftersom varje helikopter har fyra besättningar går den här övningen i repris tre gånger till - så att alla besättningar får samöva.

– Det är mycket värdefullt att öva med flera helikoptrar, flygplan och fartyg samtidigt. Alla enheter bemästrar sina respektive moment, nu ser vi fram emot att öva procedurer och kommunikation i de fall när vi är flera enheter på plats i samma område, sa Niclas Bankert, ytbärgare och övningsledare på Sjöfartsverket, innan övningen på sjöfartsverket.se.