Jönköping

Nya Jönköpingsbor tvingas bo i träbås

2:12 min

De flyttade till Jönköping i tron om att kommunen ordnat lägenheter till dem. Istället bor de nu i små bås av plywood i en före detta bilhall.

I våras kom en ny lag som tvingar kommunerna att ordna bostäder till ett visst antal personer som har fått uppehållstillstånd.

För Jönköpings del handlar det om 270 personer under det här året.

Hani Alhalak, som flytt från krigets Syrien, trodde att han skulle få en lägenhet när han fick besked om att Jönköpings kommun skulle ta emot honom.

Han hade väntat i ett år på att få börja sitt nya liv i Sverige.

– När jag kom hit blev jag överraskad. Det är ett garage, inte en lägenhet, säger han.

Han delar ett bås som är 10 kvadratmeter stort med en man han inte känner. Det är en armlängds avstånd mellan hans egen säng och den andre mannens.

I ena hörnet av träbåset finns ett kylskåp, i andra änden en hög med ouppackade väskor. Det finns inga garderober att hänga in kläderna i.

Väggarna når inte upp till taket och man hör varenda viskning från grannen på andra sidan.

– Om jag ringer till min familj hör alla vad jag säger. Det finns inget privatliv, säger Hani Alhalak.

Alaa Alnasser bor mitt i bilhallen, där träbåsen saknar fönster. Han säger att han ligger vaken om nätterna, eftersom det är så lyhört.

Ändå vill han inte klaga.

– Jag känner tacksamhet gentemot Sverige. Situationen kommer att bli bättre, säger han.

Men Hani Alhalak menar att det är svårt att känna sig som en del av det svenska samhället när han bor så här, och varken kan bjuda hem folk eller hitta en lugn plats att studera på.

Det kan ta uppåt ett år innan de som bor här får ett hyreskontrakt på en lägenhet. Det säger Anders Ivar på socialtjänsten. Fler liknande boenden är på gång och 100-tals personer lär bo så här under nästa år, enligt Anders Ivar.

Micael Nilsson på Boverket har skrivit flera rapporter om bostadssituationen för nyanlända.

Han har tittat på fotona som P4 Jönköping tagit i bilhallen och säger att han inte har sett något liknande i modern tid.

–Jag har bara sett det på bild och då är det från tidigt 1900-tal, när man byggde den här typen av nödbostäder i gymnastiksalar. Då ansågs det vara socialt ohållbart att ha det på det här sättet. Vi håller på att få tillbaka nödlösningar som inte är värdiga ett modernt välfärdsland som Sverige.

Kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) säger att kommunen planerat för bättre boenden, men att flera av boendena har överklagats av folk som bor i närheten.

Hör Boverket om bostadssituationen för nyanlända i P4 Jönköping klockan 8:15. I eftermiddag medverkar Andreas Sturesson (KD).

Petra Levinson
petra.levinson@sverigesradio.se 
016-16 16 00