11 miljarder till Grekland som del av gigantiskt nödlån

2:09 min

I går beslutade euroländernas finansministrar att betala ut ytterligare omkring 11 miljarder kronor till det skuldtyngda Grekland. Mer pengar väntas senare den här månaden. Gårdagens besked var en glad nyhet för den vänsterledda regeringen som efter snart två år vid makten har förlorat mycket av sin tidigare popularitet.

Varje månad går Dora Vakalopoulou till bankomaten och hoppas att hennes pension inte ska ha minskat ytterligare.

Sedan hon blev pensionär för tre år sedan har hennes inkomst sjunkit och ovissheten om hur det blir framöver gör det svårt att planera livet, säger hon. Sittande regering, under ledning av premiärminister Alexis Tsipras, har gjort en svår situation ännu sämre.

– Du kan inte lova en massa saker när kassorna är tomma, säger hon.

I går beslutade euroländernas finansministrar att fylla på den grekiska statskassan med omkring 11 miljarder svenska kronor, en liten men ändå välkommen del av det gigantiska nödlån på totalt 86 miljarder euro som Grekland blev lovat förra sommaren i utbyte mot ännu mer av ekonomiska reformer och nedskärningar.

Nu närmast väntar bland annat förändringar inom arbetsrätten, en mycket känslig fråga för den vänsterledda regeringen.

Först när nästa reformpaket har godkänts av euroländerna kan diskussioner om mycket efterlängtade skuldlättnader starta. Den grekiska statsskulden är nu uppe i närmare 180 procent av BNP.

Den entusiasm som fanns när Alexis Tsipras och hans vänsterradikala parti Syriza kom till makten förra året är för länge sedan försvunnen.

– De gör precis samma saker som Ny demokrati hade gjort. De ljög för folket, säger studenten Vassiliki Tsaferou.

Och enligt de senaste opinionsmätningarna ligger Syriza långt efter det största oppositionspartiet, konservativa Ny demokrati.

I Grekland spekuleras det nu i om regeringen som en utväg tänker utlysa nyval med målet att gå i opposition. Men det tillbakavisas från regeringens sida. De hävdar istället att ekonomin är på väg att återhämta sig och man räknar med en tillväxt på 2,7 procent nästa år.