Torskfisket i Östersjön begränsas

2:04 min

I ett försök att rädda torskbeståndet i Östersjön införs helt nya regler för fritidsfisket i västra Östersjön. Från och med årsskiftet får bara fem torskar fiskas per person och dygn och under lekperioden ännu färre. Dessutom halveras fångstkvoterna för yrkesfisket i mest hotade, västra torskbeståndet.

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger att inskränkningarna i fritidsfisket är nödvändiga.

– Vi är tvungna att göra en reglering av fritidsfisket för att skydda det här beståndet som är så illa ansatt. Det blir en kraftig reducering av yrkesfisket och det blir också en reglering och reducering av fritidsfisket.

Så vad tycker du sammantaget om de här förhandlingarna som har hållit på en hel dag här i Luxemburg?

– Tufft, tuffa förhandlingar. Men Sverige har ändå drivit väldigt hårt för att få igenom den här begränsningen.

Hur menar du då?

– Det är vi som har drivit det stenhårt tillsammans med kommissionen. Vi måste få den här kraftiga begränsningen. Vissa andra länder ville ha betydligt mindre, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Totalt minskas torskfiskekvoten för yrkesfisket med 56 procent i det västra torskbeståndet och 25 procent för det östra torskbeståndet nästa år enligt beslutet här i Luxemburg sent på måndagskvällen efter 14 timmars stenhårda förhandlingar - allt för att försöka rädda det minskade torskbeståndet.

En av stötestenarna var fritidsfisket efter torsk i de båda bestånden, framför allt från Tyskland och Danmark. Nu blir det alltså regleringar för fritidsfisket, med maximalt fem torskfiskar per person och dygn.

Men under lekperioden i februari och mars är det bara tre torskar per dygn och person som gäller. Nu blir det upp till länderna att kontrollera att reglerna efterlevs säger Bucht.

– Det kommer man ju ha givetvis - en viss kontroll på nationell nivå. Exakt kan jag inte gå in på. Jag kan inte de bitarna.

Men det gäller från och med årsskiftet?

– Det gäller från årsskiftet, ja.

Det är alltså snabba ryck som gäller för att få en kontrollorganisation på plats när torskbestånden ska räddas.

Egentligen ville kommissionen ha en minskning med 88 procent för det västra beståndet men nu blev det alltså 56 procent istället och Sven-Erik Bucht var nöjd i går kväll.

– Det är alltså det västra beståndet som är i det sämsta skicket - mer än en halvering av det tidigare fisket.

Men samtidigt var förslaget från kommissionen en minskning med 88 procent? 

– Så var det, ja. Och det har ju varit en kompromiss det här. Sverige hade ju givetvis velat ha ännu mer begränsningar.

– Men jag tycker att det är en bra kompromiss, där vi ändå får en kraftig begränsning, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.