Merkel vill stoppa migranter i Afrika

1:17 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har lovat det fattiga afrikanska landet Niger ett biståndspaket värt uppemot 270 miljoner kronor mot att landet hjälper till att stoppa migranter att ta sig norrut mot Medelhavet och Europa.

Merkel gör just nu en tur till tre afrikanska länder för att dels bekämpa terrorism, dels hejda migrationsströmmar.

Niger är en mittpunkt för afrikaner som ska ta sig norrut genom Afrika. Det är ett genomfartsland för nästan alla som tar sig till Libyen och vidare till Europa.

Uppemot 90 % av flyktingarna och migranterna passerar genom Niger, som hör till världens fattigaste länder.

Angela Merkel har nu lovat landet uppemot 270 miljoner kronor.

En stor del ska gå till att förbättra situationen i den uttorkade norra regionen och cirka 100 miljoner ska gå till militär utrustning.

Niger har på grund av säkerhetsläget förlorat den turism som tidigare fanns. Terrorattentat och kidnappningar gör landet farligt att besöka.

Biståndspengarna ska ersätta det inkomstbortfallet, menar Merkel.

Hennes mål är att EU ska få till avtal med flera afrikanska länder likt det med Turkiet. Det vill säga att EU ger pengar och andra förmåner mot att landet hejdar flyktingarna och migranterna och välkomnar tillbaka dem som har lyckats ta sig vidare.

Människorättsaktivister varnar för denna utveckling och oroar sig för att avtal ingås med länder, som begår övergrepp mot människor och inte är rättssäkra.

Mali och Etiopien ingår också i Merkels resrutt.