Filma med mobilen - utan att skaka

1:39 min

SVT reporter tipsar om mindre skakiga filmer för dig som ska fånga rörliga ögonblick med mobiltelefonen.

Allt fler filmar med sina mobiltelefoner och det ofta med bra resultat. Men det största bekymret brukar vara att filmerna lätt blir så skakiga. Då kan ett knep vara att greppa mobiltelefonen som Patrik Samuelsson gör. Ett grepp han kallar för Mark Egan greppet:

- Enligt legenden så är det Mark Egan som börjat att hålla telefonen så här för att få bra resultat. Det håller vi med om och tipsar gärna folk som ska använda telefonen att hålla den närmare och hårt mot kroppen.

Är du högerhänt så håll telefonen i höger hand och ta armen nära mot kroppen så kommer mobilen nära hakan. Armbågen i midjehöjd. Ta sedan vänster arm och krama högra armen hårt, så sitter telefonen i ett bra grepp.

Andra bra tips för bättre resultat är att tänka på att ha ljuset i ryggen och att rengöra linsen, innan du börjar filma. Kom även ihåg att ställa in telefonen på flygplansläge så spar du ström och slipper börja om:

- Det kan ju vara irriterande när svärmor ringer och frågar när hon ska hämta barnen mitt i ditt viktiga filmande säger Patrik Samuelsson, reporter på SVT, och skrattar.