Danskt förslag mot propaganda på nätet

1:39 min

I Danmark skärps nu arbetet mot extremism och radikalisering. I fokus står arbetet mot radikalisering på nätet – där landets säkerhetspolis bland annat ska få befogenhet att radera misstänkt terrorpropaganda.

Enligt regeringens förslag ska den danska säkerhetspolisen kunna spåra och ta bort propaganda från internet genom att gå in på servrar och radera material.

Säkerhetspolisen ska också kunna tvinga internetleverantörer att blockera domäner i utlandet som innehåller propaganda.

– Säkerhetspolisen ska tillsammans med internetleverantörerna identifiera och snabbt kunna ta bort våldsbejakande extremistiskt material, berättade Sören Pind, landets utrikesminister på presskonferensen i dag.

Han sade också att utländska sajter som sprider terrorpropaganda ska blockeras med hjälp av internetfilter, så de inte går att nå från Danmark.

Säkerhetspolisens agerande ska underkastas domstolsbeslut, men förslagen har ändå fått kritik, dels för att vara tekniskt enkla att ta sig förbi, men framför allt för att inskränka yttrandefriheten. Men enligt Pind handlar det om självförsvar snarare än ingrepp på det fria ordet.

Regeringens handlingsplan innehåller totalt 22 punkter där sökarljuset också riktas mot radikalisering i fängelser och kriminella miljöer, och en hårdare linje mot de danskar som rest för att kriga för terrorgrupper.

Flera av förslagen kräver ny lagstiftning, men planen uppges redan samla en majoritet i Folketinget.

Ett okonventionellt förslag som väckt uppmärksamhet är satsningen på vad som kallas förnuftsröster, en insatsstyrka som ska bjuda moteld när radikala budskap sprids i sociala medier.

Sören Pind berättar att det är ett oprövat grepp, men att han vill tro på att demokratisk dialog kan påverka människor.