Brygga kan bli dödsfälla

De pontonbryggor som finns runt om på Sveriges badplatser kan vara rena dödsfällor. Härom dagen druknade en pojk och flera incidenter har inträffat med pontonbryggor. Men i Trollhättan anser ansvarige i kommunen att bryggorna är så säkra det kan bli.

Så sent som för fyra dar sedan inträffade en olycka på Långsjöbadet i Stockholm där en femårig pojke hamnade under bryggan, fastnade och kom aldrig upp igen.

På Öresjös badplats, väster om Trollhättan, där finns två pontonbryggor. På grund av säkerhetsskäl och att för många barn leker vid dem, har man tagit bort de stålkedjor som pontonbryggor brukar vara förankrade med.

- Här i Trollhättan har vi så säkra badbryggor som det går att ha för tillfället. Men ansvaret ligger mycket hos föräldrarna med att hela tiden hålla sina barn under uppsikt, säger Per Ödlund, ansvarig för säkerheten hos badbryggorna i Trollhättan.

Susanna och Johanna Rihu, två föräldrar från Trollhättan, brukar ofta ta med sina barn till Öresjö badplats och nu när de har fått reda på att det finns risker med pontonbryggor kommer de vara extra vaksamma framöver:

- Man tror ju inte att det är någon fara med de här bryggorna men som förälder tror vi att det är bäst att säga till den att inte dyka under bryggan. Det är då olyckan kan vara framme, säger de till SR Väst.
Thomas Graf
thomas.graf@sr.se