Just nu

Eftermiddag med Jenny Sandgren

Zinat Pirzadeh skämtade loss i Hässleholm

2:18 min

För många är Zinat Pirzadeh känd som ståupparen som driver hejvilt om både sitt hemland Iran, Sverige och kulturkrockarna däremellan. Men hon är även författare, poet och engagerad i bland annat Svenska FN-förbundet.

Den trogne P1-lyssnaren känner igen hennes röst från Zinats Kråkvinklar i Naturmorgon. Där berättar hon reflekterande kåserier om naturens roll i våra liv. Zinat Pirzadeh, som växte upp i Iran, återvänder ofta till sitt tidiga ursprung i både sina kåserier, böcker och humorshower.

När Eftermiddag i P4 Kristianstad träffar henne kollar hon in källarlokalen i Hässleholm där hon kommer att uppträda senare under kvällen. Hon berättar att hon inte är så förtjust i stora öppna lokaler. De små och lite trängre fungerar bättre för en skrattande publik.

Zinat Pirzadeh jobbar med så mycket mer än att locka fram till skratt. Tidigare har hon arbetat hårt för att driva igenom en lag mot barnäktenskap i Sverige. Hon har talat inför EU i Bryssel och inför Riksdagen i Sverige där hon blev uppmärksammad för ett uttalande inför den samlade politikerkåren.

– Jag har varit i Riksdagen och hotat våra politiker och sade att "vi måste få en lag mot barnäktenskap annars kommer jag att vara som Svinto i era kalsonger för resten av livet",

Lagen antogs och Zinat Pirzadeh slipper nu agera stålull i politikerkalsonger men engagemanget i olika frågor fortsätter.
Under tisdagskvällen i Hässleholm var det trots allt ståupp-show på schemat när klubben SNACK, Snapphanebygdens Comedy Klubb, fick besök. De som besöker någon utav Zinat Pirzadehs shower kan räkna med en hel del skämt om både Iran, Sverige och kulturkrockarna däremellan.

– Man relaterar ganska mycket till de referensramar som man har,