Fastighetsägare i Vingåker riskerar dubbel kostnad för avlopp

1:28 min

I Vingåker har fastighetsägare hamnat i kläm, i områden där en kommunal vatten- och avloppsutbyggnad planeras. Det anser Centerpartiet, som kräver att vatten- och avfallsplanen görs om.

Ett antal avloppsanläggningar, i bland annat Österåker, är utdömda och fastighetsägarna står nu inför kostsamma investeringar i nya enskilda avlopp. Det samtidigt som en kommunal utbyggnad av vatten och avlopp planeras att starta 2028 och som fastighetsägarna då skulle tvingas ansluta sig till.

Ing Mari Frössevi är en av de som riskerar en dubbel kostnad:

– Åtgärdar man nu sitt enskilda avlopp, som många har påbörjat, så blir det ju en kostnad för det, och skulle det bli så att man gör det 2028, så är det ju inte många år kvar till dess. Då behöver inte kommunen lösa in dem, för då har det gått så pass lång tid, så då anses de vara för gamla. Då får man ju en kostnad om man skulle ansluta sig, någonstans mellan 150 000-200 000.

Nu kräver Robert Davidsson centerpartist och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden att planen för vatten- och görs om. Centerpartiet tycker att tidsplanen för utbyggnaden för det kommunala vattnet är luddig och att man inte tänkt hela vägen när det gäller avloppsinventeringen i samband med det.

Kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, Anneli Bengtsson (S) menar att frågan behöver ses över.

– Här har det blivit beslut där våra medborgare har kommit i kläm och vi har brustit från kommunens sida att kommunicera ut till medborgarna vad som är på gång i VA-planen, säger hon.