”Viktigt ha dialog med Ryssland”

1:48 min

Det är viktigt att fortsätta ha dialog med Ryssland, samtidigt som man fördömer deras agerande i Ukraina och Syrien. Det anser Finlands utrikesminister Timo Soini som igår tog emot internationell press i Helsingfors. I en intervju med vår korrespondent kommenterar han bland annat den svenska kritik som hans regering och Finlands president fick då de bjöd in Putin i somras.

– Jag vet att det råder olika uppfattningar om hur man ska förhålla sig till Ryssland, säger Timo Soini. Och jag tänker inte försöka undervisa någon, framför allt inte våra vänner svenskarna, i det här avseendet. Ryssland är våra grannar och vårt sätt är att föra diskussion och dialog med dem och då vara tydliga med våra åsikter, även de kritiska åsikterna.

Timo Soini tar emot utländska journalister i utrikesministeriets pressaula i Helsingfors och frågorna handlar mestadels om Finlands relationer med Ryssland som just nu ter sig ganska unika i Europa.

Finland står liksom andra EU-länder bakom unionens sanktioner mot Ryssland. Samtidigt för man bilaterala samtal både på minister- och statschefsnivå.

President Niinistö blev i somras kritiserad bland annat av flera svenska politiker, för att han bjöd in den ryske presidenten Vladimir Putin till Finland. Utrikesminister Soini har träffat sin ryska kollega Sergej Lavrov fyra gånger under det senaste året.

– Det att vi har att göra med varandra betyder inte automatiskt att vi håller med, säger Timo Soini, och tillägger:

– Sen får vi alltid frågor av andra europeiska kollegor som inte har någon dialog med Ryssland. De vill veta vad vi pratar om. Uppenbarligen finns en vilja att veta vad ryssarna tänker och då föreslår jag att man själv talar med dem.