Liberalerna vill ha fler husdjur på Eskilstunas äldreboenden

1:33 min

Fler sällskapsdjur på Eskilstunas äldreboenden. Liberalerna vill att intresset för just detta undersöks. Djur kan dämpa oro och ångest hos boende, berättar Stefan Krstic, ledamot i kommunfullmäktige (L).

– Den här motionen handlar om att vi ska ha sällskapsdjur på våra äldreboenden. Och se om man kan få till fasta vårdhundteam så att det blir någon slags kontinuitet bland de äldre och sällskapsdjuren, säger Stefan Krstic.

Är det inte tillräckligt med de vårdhundar som finns redan idag?

– Vi vill utveckla det, för det råder inga tvivel om att sällskapsdjur är bra för hälsan.

I dagsläget har Eskilstuna en hundförare som med en hund åt gången åker runt till stadens vård- och omsorgsboenden.

Samtidigt finns det andra djur i de äldreboendes tjänst, som en katt på Solåsen och det skulle kunna bli mer av det tycker Stefan Krstic.

– Det behöver inte alls handla om hundar eller katter. Finns det ett stort önskemål om hamstrar till exempel, så borde kommunen kunna hjälpa till.

Mikael Edlund, socialdemokratisk ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, håller med om att husdjur på äldreboenden är en bra idé.

– Jag är i grunden oerhört positiv till det, för jag vet ju själv djurens betydelse för människors vällevnad. Och hamnar du då på ett vård- och omsorgsboende och saknar en katt, så är ju inte jag emot att du ska kunna ha det. Om det passar med verksamheten med tanke på allergier och sådana saker.