Tak för snabblån på förslag

1:43 min

Skärpt kreditprövning och ett kostnadstak för snabblån. Det är några av förslagen i en ny utredning som lämnades över till justitieminister Morgan Johansson i dag, och som syftar till att minska skuldsättningen och sätta press på oseriösa långivare.

Ingvor Fahlén, ordförande på yrkesföreningen för skuldrådgivare, välkomnar förslagen.

– Jag tror att det är positivt, det är en marknad som bara svämmar över, det finns ju ingen kontroll.

En reglering av snabblånemarknaden är efterfrågad. Kronofogden hanterade över 60 000 betalningsförelägganden kopplade till snabblån förra året, en ökande trend som varit tydlig ända sen låneformen gjorde entré på svenska marknaden. 

– Vi har fortfarande en situation där allt fler fastnar i en skuldfälla och så småningom, när man inte kan betala sina lån får man istället vända sig till staten och be om en skuldsaneringsinsats helt enkelt. Vi måste hitta åtgärder som är skarpa och som kan förebygga detta, säger justitieminister Morgan Johansson.

Förslagen innebär bland annat skärpt kreditprövning och ett räntetak för snabblån där krediträntan och dröjsmålsräntan aldrig får överstiga 40 procent. Dessutom föreslås ett kostnadstak som ska förhindra att skulden till kreditbolagen kan fortsätta att stiga långt över det lånade beloppet. Enligt förslaget ska kostnaden för krediten aldrig kunna överstiga lånesumman. 

– Ja, vi förväntar oss då en effekt av att dom företag som har utnyttjat den här situationen att regleringen har varit så pass svag, att dom företagen då helt enkelt inte kommer att kunna låna ut lika mycket som man gör och inte till lika hög ränta som de gjort tidigare, säger Morgan Johansson.

Förhoppningen är att en ny lagstiftning ska finnas på plats till 1 juli 2018. Något som välkomnas av Ingvor Fahlén, ordförande på yrkesföreningen för budget och skuldrådgivare.

– Ja, jag tycker att det ser bra ut, det kommer att göra väldigt gott för de människor vi möter som egentligen inte ska ta ett sånt lån men gör det för att de kan.