STUDIO ETT ONSDAG 12 OKTOBER

Sakinriktad riksdagsdebatt

14 min

Bara några dagar efter att partiledarna drabbade samman
i SVT:s studio i söndags var det dags igen i dag. Hör Karin Runblom, politisk reporter på Ekot och Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator Ekot.

För mycket spel och för lite sak i politiken just nu?
Hör Dagens Nyheters kolumnist Viktor Barth-Kron och Fredrick Federley, Europaparlamentariker för Centerpartiet.

– Det var en ovanligt vanlig debatt. Det var skatter, sjukvård, miljö och välfärd. Inte bara migration och regeringsfrågan, säger Ekots politikkommentator Tomas Ramberg.

Han menar att vi fick se en debatt i riksdagen där svensk politik återgick till en sorts normalläge.

Blev väljarna klokare av dagens debatt?

– De fick i alla fall en bredare bild av svensk politik, säger Tomas Ramberg.

Just fokuset på regeringsfrågan den senaste tiden har gjort att allt fler kritiserat den politiska debatten för att vara alldeles för fokuserad på spelteori. En av de är centerpartiets europaparlamentariker Fredrick Federley. Under SVT:s partiledardebatt i söndagstwittrade han "Det tog 20 min sen är politiken borta o spelteorierna är fokus för Agendas debatt. Tror jag stänger av."

I Studio Ett utvecklar han kritiken:

– Två år före ett val handlar diskussionen om ett valresultat som vi inte vet någonting om. Det är hundratals frågor som inte får plats när man talar så mycket om det politiska spelet, säger Fredrick Federley (C).

DN:s kolumnist Viktor Barth-Kron skrev i veckan om att politikerna har sig själva att skylla om fokus hamnar på spelet istället för på sakfrågorna.

– Det beror på partierna som skapade decemberöverenskommelsen. Det var den ultimata spelteorin som gav oss absurt politiskt läge, säger Viktor Barth-Kron i Studio Ett.

Han menar att de borgerliga partierna genom att bilda alliansen visade vilken plan de hade för att kunna genomföra sin politik.

– Det vi diskuterar nu är vilken plan alliansen har för att nå regeringsmakten med ett valresultat som det vi fick för två år sedan?, säger DN:s Viktor Barth-Kron.